FIFA Skandalı: Hıncal Uluç

Şimdi bir düşünün.. 1/16 final maçında Fransa, ya Arjantin, ya İzlanda, ya Nijerya ile oynayacak.. Dünya Kupası‘nın son kalan 15 maçından biri bu.. İçlerinde doğru dürüst ilgi çekeni olmayan

Ha Jin

Ha Jin

Çin asıllı bir Amerikalı olan Ha Jin, 1999 National Book Award, 2000 ve 2005 PEN/Faulkner Award, 1997 Flannery O’Connor Award , 1997 PEN/Hemingway Award ve Asian American Literary Award gibi ödüllerin sahibi ve Pulitzer ve Kiriyama Pacific Rim Book Ödülü finalisti bir yazar ve şair.

1965 yılında Çin’de doğan, gerçek adıyla Xuefei Jin, 14 yaşında gönüllü olarak Kızıl Ordu’ya katılır.

Üç yıl sonra ordudan eğitim amacıyla ayrıldığında, devam etmekte olan Kültür Devrimi bütün üniversiteleri kapatmıştır ve Jin demiryollarında telgraf operatörü olarak çalışmaya ve radyodan dinleyerek İngilizce öğrenmeye başlamıştır. 1977’de üniversiteler tekrar açıldığında son tercihi olan İngilizceyi okumak zorunda kalır, 1984’te yüksek lisansını da yapar.

1985’de ABD’ye öğrenci vizesi ile Amerikan edebiyatı doktorası için geldiğinde bir daha Çin’e hiç geri dönmeyeceğini bilmemektedir. Brandeis Üniversitesi’nde ayrıca yazarlık dersleri de alır. Bursu bittiğinde gece bekçiliği ve komilik gibi işlerde çalışır. 1989 Tianamen Meydanındaki katliamda halen Amerikadadır ve 1993 yılında doktorasını tamamlamasına rağmen artık geri dönmekten vazgeçer. Ha Jin takma adıyla ve İngilizce olarak yazmaya başlar. 1997’de Çin hükümeti pasaportunu yenilemeyi reddettiğinde artık İngilizce hikâyeleriyle ödül kazanan bir yazar olmuştur.

Paris Review Ha Jin röportajı

Ha Jin’ın Matbuat taki Kitapları
Bir İhanet Haritası