FIFA Skandalı: Hıncal Uluç

Şimdi bir düşünün.. 1/16 final maçında Fransa, ya Arjantin, ya İzlanda, ya Nijerya ile oynayacak.. Dünya Kupası‘nın son kalan 15 maçından biri bu.. İçlerinde doğru dürüst ilgi çekeni olmayan

Alastair Crooke

1950 yılında Dublin’in güneyindeki bir sahil şehri olan Dún Laoghaire’de doğan ve İsviçre’de bir yatılı okulda okuduktan sonra St. Andrews Üniversitesinde Ahlâk Felsefesi ve Politik Ekonomi okurken (1968–1972) İngiliz gizli servisine katılma teklifi alan Crooke, önce reddettiği bu teklifi, birkaç yıl sonra kabul etti. IRA ile ilgili ilk iş tecrübesini, Güney Afrika, Afganistan, Namibya, Kamboçya ve Kolombiya’daki görevlerinde edindiği tecrübeler takip etti.

Tony Blair tarafından 1997 yılında gizli servis görevinden alınarak AB’de görevlendirildi. 1997-2003 yılları arasında AB Dış Politika Yüksek Komiseri Javier Solana’nın Ortadoğu danışmanlığının yanı sıra George Mitchell Gerçekleri Araştırma Komitesi’nin üyeliğini ve Ortadoğu barış süreci için BM, ABD, AB ve Rusya’dan oluşan Uluslararası Dörtlü inisiyatifinin danışmanlığını yaptı. 2001 ve 2003 yıllarında İsrail ile Fetih ve Hamas arasındaki çatışmalarda ve işgal altındaki topraklarda çok sayıda sorunun çözümünde arabuluculuk misyonu ile devrede oldu. Başta Hamas ve Hizbullah olmak üzere, Afganistan, Pakistan ve Ortadoğu’daki diğer İslami örgütler ile doğrudan temasları olan Crooke’un, 2002 yılında AB adına Şeyh Ahmed Yasin ile yaptığı gizli görüşme, dışarı sızdırıldığında öğrenilmişti. İsrail’in, Arafat’ın Ramallah’taki evi ve Beytüllahim’deki Doğuş Kilisesi işgallerinin kaldırılmasındaki görüşmelerde de yer aldı. Bu çalışmalarıyla Filistinlilerin güvenini ve sempatisini kazandığı kadar İsrail’in de husumetini çeken Crooke’un MI6 ajanı olduğu, 2002 yılında bir İsrail gazetesinde ifşa edildi ve 2003’te İngiltere “kişisel güvenliği sebebiyle” Kudüs’ten ayrılmasını istedi. İngiltere’de, Filistinlilere olan sempatisini Stockholm sendromuna benzetenler dahi oldu. 2004 yılında “Ortadoğu barışına yaptığı katkılardan dolayı” CMG nişanına layık görülerek devlet görevinden uzaklaştırıldı. Crooke aynı yıl Beyrut’ta “Batı’nın yaklaşımının daha derin, daha makul, doğrusal ve bölümlendirilmiş bir İslam ve Ortadoğu anlayışına doğru evrilmesini hedefleyen” * Conflicts Forum’u kurdu. Halen bu forumun direktörlüğünü yapmaya devam ediyor. Aynı zamanda BM Medeniyetler İttifakı Küresel Uzmanlar komitesi üyesi.

http://www.conflictsforum.org/about/

Alastair Crooke’ın Matbuat taki Kitapları
Direniş: İslam Devriminin Özü